top of page

KAJ JE POMEN ŽIVLJENJA?

PROCES ŽIVLJENJA SAM PO SEBI NIMA VGRAJENEGA POMENA!


Na prvi pogled zelo težko in obsežno vprašanje na katerega se zdi da nimamo splošnega odgovora. Pa najprej poglejmo kaj sploh je življenje?


Življenje lahko rečemo, da je izražanje oziroma izkustvo individualnega posameznika na tem svetu za omejeno časovno obdobje. Vsak posameznik se rodi v različnem okolju z različnimi vplivi, ki lahko rečemo, da mu v večji meri oziroma glede na njegovo stanje zavesti narekujejo izkušnje, ki jih doživlja vse do njegove smrti. Nekateri pridejo na ta svet v ljubečo okolico, kjer imajo lepo priložnost rasti in živeti (po naši definiciji) lagodno in lepo življenje, nekateri pa se tudi v današnjih časih rodijo v krute razmere, ki si jih ne znamo niti predstavljati, v takšnih primerih se ljudje borijo za golo preživetje. Kaj je glavni cilj življenja ljudem, ki se borijo za preživetje? Glavni smisel in cilj v takšnem okolju je pridobiti potrebno hrano, se zaščititi pred nevarnostmi in poskrbeti, da človeško telo preživi kar je naravni nagon vseh živih bitji na zemlji. Tako ima vsak posameznik v življenju cilje, ki mu jih narekuje okolica ter cilje po katerih hrepeni, da bi jih dosegel.


Človeški um je po naravi vseskozi usmerjen v nadgrajevanje in izboljševanje, da doseže vedno več na fizični in duhovni ravni. Seveda pa ni vedno tako, saj smo predvsem v sodobnem svetu priča kako se vedno več ljudem svoja lastna inteligenca in um obrneta proti njim in si tako podzavestno škodujejo, ter sami sebe v najslabših primerih pripeljejo do hudih bolezni in smrti. To se v večini primerov dogaja ko človek “vgradi” določenim stvarem, dogodkom ... pomen iz katerega nato izhaja prepričanje katero mu sčasoma prične škodovati. Kot primer lahko uporabimo placebo efekt kateri se uporablja čisto pri vsakem testiranju zdravil, iz tega izhajajo dokazi da je velikokrat za ozdravitev dovolj že prepričanje, da nam nekaj pomaga. Placebo seveda deluje v obe smeri v pozitivno in v negativno, tako kot je nekdo ki ima na računu milijone lahko prepričan da nima dovolj in sam nase nalaga stres, pritisk in potrebo po še večjih “dosežkih”, tako lahko nekdo drug, ki ima ravno za preživetje živi v prepričanju, da je to čisto dovolj in si sam nase nalaga srečo ter veselje in ne glede na njegovo okolico sam po sebi živi zdravo, srečno življenje.


Iz vsega tega sledi, da življenje samo po sebi nima vgrajenega pomena ali smisla. Čisto vse pomene na našem planetu je stvarem ali življenju dodelil človek. Torej življenje nima pomena, imamo pa ljudje to danost, privilegij, da lahko določeni stvari damo pomen, ki ga sami hočemo. Tako si lahko vsak izmed nas svobodno čisto sam izbira kakšen pomen bo imela določena stvar, področje, oseba, dogodek ... v njegovem življenju. Ker smo rojeni vsak v svojo okolico, ki ima glede na preteklost že določene pomene in prepričanja katere prevzamemo od drugih in so nam priučeni skozi otroštvo, je zelo pomembno, da ozavestimo in se zavedamo, da čisto nič nima drugega pomena ali prepričanja razen tistega, ki ga sami pripišemo - nobena stvar ali živo bitje na svetu nima samo po sebi vgrajenega pomena ali prepričanja. Kar pomeni, da je vse v naših rokah in lahko vsak pomen ter naša prepričanja spremenimo tako, da nam služijo v naše najvišje dobro.


32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page