top of page

Beseda reiki je sestavljena iz dveh besed, ki ju je možno različno interpretirati oz. tolmačiti. 

REI pomeni »univerzalno« in se nanaša na raven duha in duše. 

KI pomeni življenjsko vitalno energijo, ki se pretaka v vseh živih bitjih in ima nižjo frekvenco kot rei. 

  

Reiki izvira iz poznega obdobja Atlantide. V vmesnem obdobju so se dogajali različni vzponi in padci posameznih civilizacij, zato se je znanje o reikiju ohranilo le v nekaterih samostanih ter na področju Himalaje in krajih, kjer je bil razširjen budizem. Tako lahko zaključimo, da Mikao Usui ni odkril ničesar novega, temveč je ljudem predal že dolgo pozabljeno znanje o zdravljenju z rokami. 

 

Dr. Mikao Usui je vodil krščansko semenišče v Kjotu na Japonskem ob koncu 19. stoletja. Enega njegovih učencev je zanimalo, kakšno vrsto zdravljenja je uporabljal Jezus Kristus pri čudežnih ozdravitvah. Ker ni znal odgovoriti, se je odločil, da bo potoval po krščanskih deželah, dokler ne bo našel odgovora. Proučeval je številna besedila, a vse je bilo zaman. Šele po vrnitvi iz Amerike je v zen budističnem japonskem samostanu naletel na stare budistične sutre z znamenji in simboli v sanskrtu in zdelo se mu je, da bi utegnili biti pravi odgovor na zastavljeno vprašanje. Besedila je natančno proučil in sklenil, da bo 21 dni na gori Kurijami meditiral nanje. Ob zori 21. dne je opazil, da se mu naglo približuje svetlobni žarek. Ko ga je dosegel, ga je nevidna sila vrgla ob tla in v tistem hipu je videl, da se na nebu izrisujejo v različnih barvah simboli, ki jih je našel v sutrah. Ko se je vračal z gore, se je spotaknil ob kamen in si poškodoval prst. Spontano je položil dlani na krvaveči prst in bolečina je v hipu izginila, krvavitev pa se je ustavila. 

 

Usui se je srečeval z mnogimi ljudmi, ki so imeli take in drugačne težave, in kmalu ugotovil, da njegove roke, če jih položi na boleče mesto, blagodejno vplivajo na bolnikovo počutje. Toda bolezenska znamenja, ki so po terapiji izginila, so se pri večini bolnikov ponovila, pri enih prej, pri drugih pozneje. Da bi trajno ohranili zdravje, jim je svetoval, kako naj živijo, in jim podelil iniciacijo reikija, ki jo je sam prejel na gori Kurijami. 

  

Za širitev in popularizacijo te metode pa je najbolj zaslužen dr. Chuiro Hajashi, ki je na Japonskem v Kyotu in Tokiu osnoval prvi reiki kliniki. Tam se je zdravila tudi Hawajo Takata, ki je postal mojstrica reikija in je kasneje to znanje ponesla v ZDA. Reiki je bil zelo dobro sprejet in se je hitro uveljavil po vsem svetu kot preprosta in učinkovita metoda zdravljenja in predvsem samozdravljenja. 

  

Zadnjih sto let je reiki doživel zelo veliko sprememb. Treba je vedeti, da je reiki, ki ga danes poučujejo na Zahodu in kot se je razširil po svetu, čisto nekaj drugega kot to, kar so prakticirali stari Japonci. Novodobni reiki večinoma uporablja tri simbole ali pa še kakšnega zraven: 

  • CHO- KU- REI 

  • SEI- HE- KI 

  • HON- SHA- ZE- SHO- NEN 

  • DAI- KO- MYO  

  

Danes obstaja poleg klasičnega Usuijevega reikija še mnogo drugih (karuna, angelski, Imara, Seichim, kundalini ...), odkrivajo in uporabljajo se novi simboli. Ampak vsi ti sistemi in tehnike se težko primerjajo s tistim, kar so vedeli in prakticirali stari Japonci. Simboli imajo svojo moč, ampak samo do tistega nivoja oziroma ravni zavedanja, do koder tudi sami segajo. Te ravni so večinoma na astralu.  

 

Veliko terapevtov, ki izvaja take vrste reikija, pravi, da terapevt ne more prevzeti negativnih energij od bolnika ali pa bolnik od njega. Ta trditev na žalost ne drži. Mogoče bo ravno to pojasnilo za marsikoga, zakaj se je po kateri od seans pri terapevtu, ki še nima pri sebi dovolj razčiščenih zadev, počutil slabše kot pred terapijo, ali pa zakaj so se pojavila kakšna negativna čustva v še večji meri kot prej. 

 

Te vrste reikija so za posameznika lahko koristne, ampak to velja le do določene stopnje duhovnega razvoja. Po navadi, ko oseba preseže določeno stopnjo, tudi ne čuti več potrebe po tem ali pa začne to osnovo nadgrajevati še s čim drugim. 

 

Način, ki so ga poznali stari Japonci, sega do najvišjih nivojev in je tudi učinkovitejši kot novodobni reiki z Zahoda. Ljudje, ki imajo določeno znanje o tem, v večini primerov simbolov sploh ne uporabljajo, čeprav jih poznajo. Namesto tega raje uporabljajo razne kotodame (mantre), svete zvoke, dihalne tehnike, vizualizacije, usmerjanje energije na točno določeno mesto in ostalo. Na kratko povedano: uporabljajo stvari, ki jih prakticirajo po budističnih, taoističnih in drugih samostanih, ki jih poznajo in prakticirajo tudi nekateri napredni jogiji. Določene stvari so zelo podobne tehnikam in teoretičnemu znanju, ki izvirajo iz pranayame, joge in znanja o mantrah. 

  

Aktivni in pasivni reiki

Pasivni ali klasični reiki je v večini primerov to, kar se danes poučuje na Zahodu. Oseba, ki prikliče reiki energijo, je samo pasivni posrednik, energija sama teče tja, kjer je potrebna, izboljšanje psihofizičnega stanja ni vidno takoj, procesi potekajo postopoma in počasi. 

 

Pri aktivnem reikiju je oseba, ki prikliče reiki, tudi dejavna. Z različnimi načini dihanja, uporabo vizualizacije, kotodam (manter), posebnih tehnik, pri katerih se akumulira in usmeri energije v točno določen del telesa, čustvo, miselno tvorbo, travmo, dogodek, se lahko v krajšem času naredi več. Pri takem načinu dela gre za globoko energijsko zdravljenje. Oseba, ki je bolj povezana s svojo dušo, lahko od nje dobi celo kakšne nasvete oz. navodila, namig, da se lahko med terapijo izvedejo še drugi procesi.  

 

Če primerjamo aktivni in pasivni reiki, lahko rečemo, da je ena aktivna reiki seansa enakovredna 5–10 pasivnim. 

  

Poleg vsega napisanega moramo posebno pozornost posvetiti tudi varnosti, o čemer na večini vikend tečajih reikija zelo malo učijo. Zaradi pomanjkanja znanja in ker se ne posveča pozornosti nevarnostim pri energijskem delu, imajo mnogi terapevti in obravnavane osebe razne težave. Veliko mladih terapevtov je tudi že umrlo zaradi nepravilnega pristopa, ki je škodoval njihovemu zdravju. Pri nas posebno pozornost posvečamo nevarnostim pri delu z energijami in kako se jim izogniti. 

  

Trenutno delujemo samo na področju terapij. Kmalu bo izoblikovan tudi program poučevanja in podeljevanja iniciacij za aktivni reiki, ki se bodo izvajali individualno, saj se zavedamo, da je vsak posameznik svet zase in ima različno predznanje in stanje zavesti. Tako bo izobraževanje prilagojeno vsakemu posamezniku.

Zgledujemo se po starejših sistemih poučevanja, ki jih poznajo na Vzhodu, ker imajo določene prednosti. 

bottom of page