top of page

ENERGIJSKO ZDRAVLJENJE

Danes se po svetu uporabljajo različna imena za energijsko zdravljenje. Na splošno lahko tako imenujemo vsako metodo ali način, ki za zdravljenje uporablja energijo, ki je človeku nevidna, jo je težko zaznati in dokazati. Po navadi gre za uporabo različnih vrst energij in načinov delovanja, s katerimi vplivamo na človekov energijski sistem (čakre, meridiani, nadiji, subtilna telesa), posledično pa se to kaže tudi na fizični ravni oz. fizičnemu telesu. 

Nekateri najpogostejši izrazi, ki se uporabljajo na področju Slovenije in za katere lahko rečemo, da se nanašajo na energijsko zdravljenje, so: 

 • ezoterično zdravljenje 

 • bioenergija 

 • bioenergijsko celostno zdravljenje 

 • reiki 

 • theta healing 

 • karmična diagnostika 

 • pranoterapija 

 • tesla metamorfoza 

Energijsko zdravljenje 

Danes se pod tem pojmom večinoma razume odvajanje škodljivih energij, dovajanje pozitivnih energij, prevajanje energij s polaganjem rok, čiščenje čaker ipd. Pri takšnih načinih zdravljenja se v večini primerov ne odpravljajo vzroki za nastanek bolezni ali slabega psihofizičnega počutja, ampak samo simptomi. Zato temu lahko rečemo simptomatsko zdravljenje. 

Energijsko celostno zdravljenje 

Pod ta pojem lahko uvrstimo vse zgoraj omenjene metode, poleg njih pa še različne tehnike sproščanja, ozaveščanja ter osebne in duhovne rasti, kot so recimo analitična psihologija, PEAT, EFT, karmična diagnostika, regresoterapija, rebirthing, različne vrste meditacij, tehnike ozaveščanja, jogijske vaje, merkava, psychic reading ipd. V teh primerih se ne zdravi samo simptomov, ampak se posredno ali neposredno vpliva tudi na vzroke. Kako učinkovite bodo terapije, je zelo odvisno od karmičnih vzrokov, duhovne razvojne stopnje terapevta, zdravilca, njegovega znanja, kako globoko se posega, koliko lahko obravnavana oseba prenese … 

 

Duhovno zdravljenje 

Duhovno se imenuje, ker komunikacija in zdravljenje potekata na nivoju duše. Osebo oz. živo bitje obravnavamo kot psihofizično celoto in se lotevamo najglobljih vzrokov, ki povzročajo različne bolezni in ostale neprijetnosti današnjega časa. Terapija vsebuje vse zgoraj naštete elemente oz. njihove »nadgradnje« in še marsikaj več, na primer urejanje oz. razreševanje karmičnih vezi, karmičnih vzrokov, vzorcev, prepričanj, karme, delo z raznoraznimi nefizičnimi bitji, entitetami, psihično kirurgijo in še marsikaj drugega. 

Pri naših terapijah v ospredje postavljamo iskanje in nato razreševanje vzrokov za težave, bolezni, psihofizična stanja ... 

Energijskega simptomatskega zdravljenja se poslužujemo samo v primerih, ko ima oseba hujšo bolezen, ki se odraža že na fizičnem telesu, in potrebuje energijsko podporo, da lahko lažje prestaja terapije. 

Potek terapije 

Najprej se terapevt z osebo pogovori, zakaj išče pomoč, kakšne so težave, odnosi do bližnjih oseb v življenju, ali se ji dogajajo nerazložljive stvari, o diagnozi uradne medicine, zdravilih, pogledu na duhovnost, prepričanjih ... 

Med pogovorom in celotnim potekom terapije z namenom iskanja vzroka terapevt na različne načine pridobi informacije, na podlagi katerih vodi osebo v ozaveščanje vzroka. Najpogosteje gre pri tem za intuitivne uvide, jasnovidnost, telepatsko komunikacijo med dušami ali neposreden uvid v človekovo energijsko polje. 

V nekaterih primerih se lahko že na začetku ugotovi, ali gre za fizično težavo in v kolikšni meri lahko terapevt osebi pomaga. Sicer ima vsak dogodek – tudi fizična težava ali poškodba v ozadju vzrok, ki se je nato odrazil kot posledica, še posebej, če gre na primer za ponavljajoče se fizične poškodbe določenega dela telesa. 

Preverja se tudi, ali na težave vplivajo zunanji energijski vplivi iz nam nevidnega sveta, kot so: škodljive entitete, umrle duše, energijski ostanki, črna magija. Nato se preverja, zakaj so ti vplivi tam, ali ima oseba karmični dolg – vez, ali so v ozadju obljube, zaobljube, izmenjave iz tega ali prejšnjih življenj ...  

Osebi nato zdravilec razloži, kako vidi celotno situacijo, in predlaga pristop ter način izvedbe terapije ali terapij. Če se oseba strinja, skupaj z zdravilcem naredita okvirni plan poteka terapije in koliko obiskov bi bilo potrebnih, da se določena težava razreši. Terapevt v procesih med terapijami osebo vodi skozi določene meditacijske in magijske procese, ki obsegajo ozaveščanje, procesiranje podzavestnih vzorcev, prepričanj, programov, raznih travm, odstranjevanje in urejanje karmičnih vezi, odstranjevanje zunanjih energijskih vplivov ipd. 

Pri procesih zdravljenja se lahko dogaja marsikaj, tudi stvari, ki jih lahko uvrstimo pod pojem nadnaravno ali običajnemu človeku nerazumljivo.  

Zato vsaka posamezna terapija poteka na različne načine, saj jo zdravilec sproti prilagaja osebi glede na okoliščine, odzive in informacije, ki jih dobiva med terapijo, tako da osebo učinkovito in varno popelje skozi vse procese zdravljenja. 

Občutki, ki se lahko osebi pojavljajo med terapijo oziroma zdravilnimi procesi, so: zaspanost, vrtoglavica, pritisk na različnih delih telesa, občutek mravljinčenja, toplote, mraza, mrzlice, tresenja, nenadzorovan jok, kričanje, smeh, kašljanje, zbadanje, špikanje po telesu, občutek, da je v prostoru prisoten še nekdo drug, idr.  

Oseba lahko doživi zunajtelesne izkušnje, vizije, lahko v procesih prejme sporočilo/namig, začuti prijetne vonjave in še marsikaj, saj vsak posameznik zdravilne procese doživlja na drugačen način. 

Ko se zdravilni procesi zaključijo, zdravilec osebi odgovori na morebitna vprašanja, nato sledijo napotki in priporočila zdravilca ter obrazložitev, kaj vse se lahko v naslednjih nekaj dneh dogaja, na kaj je treba biti pozoren. Osebi se poda tudi priporočila glede življenjskega sloga, in če je potrebno, se ji pokaže katero od energijskih vaj. 

Nato sledi še dogovor glede naslednje terapije, če je ta potrebna, oziroma napotitev k drugemu zdravilcu, ki se ukvarja z drugimi področji, če se presodi, da bi bilo za osebo to koristneje.  

Stranski učinki energijskega zdravljenja

Pri globokih energijskih posegih ali zdravljenju (procesiranju) vzrokov lahko v prvi fazi pride tudi do okrepitve ali poslabšanja določenih simptomov. Če terapevt terapijo opravi pravilno, simptomi po navadi izginejo oz. se stanje izboljša v naslednjih nekaj dneh. Včasih je potrebna dodatna terapija, včasih ne. Lahko pa se vse to zgodi že med samim energijskim posegom.  

V nekaterih primerih lahko pride do zapletov, ko oseba potrebuje medicinsko pomoč. V takšnih primerih je zelo verjetno, da je bila bolezen tik pred izbruhom, energijsko zdravljenje pa je simptome le pospešilo in okrepilo. 

Iz globine lahko pridejo simptomi bolezni, ki jih je človek že prebolel in niso bili »pravilno« zdravljeni tudi na energijski ravni. Nekoga lahko začne boleti grlo, ker je v otroštvu prebolel hudo obliko angine. Nekomu se lahko v zelo blagi obliki pojavijo rdeče pikice, podobne ošpicam, ki izginejo v naslednjih nekaj dneh, ker je v preteklosti preboleval težko obliko ošpic. 

Reakcije, ki se lahko pojavijo med energijskim zdravljenjem ali po njem: 

 • občutek valovanja, mravljinčenja, toplota, hlad, kot da bi pihal veter, videnje različnih barv z zaprtimi očmi 

 • občutek tesnobe ali pritiska kjerkoli v telesu 

 • glavobol, vrtoglavica, slabost in siljenje na bruhanje 

 • sprememba obrazne mimike, nezavedni gibi telesa, krči 

 • sprememba v globini in frekvenci dihanja 

 • kašelj ali požiranje sline z občutkom cmoka v grlu 

 • čustveni izbruhi – smeh, jok, krik, vzdihi, ječanje ... 

 • potenje na posameznih delih kože, telesa 

 • sproščena utrujenost, krepkejši in mirnejši spanec, lahko tudi nemiren 

 • več fizične in psihične energije 

 • boljši tonus kože ali pa znoj neprijetnega vonja, mozolji, koprivnica 

 • pogosto odvajanje vode in blata 

 • prebavne motnje, pogostejše in obilnejše stolice, tudi smrdeče gostejše ali sluzaste stolice in vetrovi 

 • povečano izločanje sluzi iz nosu, ust in bronhialnega sistema 

 • pri ženskah izcedek iz nožnice 

 • povišana telesna temperatura kot posledica izločanja toksinov 

 • bolečine v zobnih koreninah ali brazgotinah 

 • bolečine v delih telesa, ki niso nujno oboleli 

 • vnovičen izbruh bolezni, ki smo jih že preboleli in niso bile primerno zdravljene 

 • na površje lahko pridejo potlačena čustva, misli, spomini, spominjanje in podoživljanje travm 

 • zelo žive sanje 

 • zaspanost, povečana utrujenost 

  

Zgoraj opisani simptomi se lahko pojavijo tudi pri nekaterih vrstah masaž (refleksoterapija, TKM). Taki in podobni simptomi so dober pokazatelj, da smo na dobri poti. So posledica odziva avtoimunskega sistema, energijskega ustroja človeka in zdravljenja. Nekateri ljudje se takih in podobnih simptomov prestrašijo in mislijo, da jim energijsko zdravljenje škoduje. 

Podobni simptomi se lahko pojavijo tudi pri črni magiji, urokih, prekletstvih, ker zdravilci, ki zdravijo z energijami, kaj »zašuštrajo« ali se med terapijami kako drugače lahko česa navlečete. Zato je dobro preveriti, za kaj gre, kaj je na stvari, preden prehitro delamo kakršnekoli zaključke.

bottom of page