top of page

MANTRE

Kaj je mantra? 

"Ma" pomeni spominjanje in razmišljanje (manana), "tra" pa odrešenje. Torej mantra je to, kar lahko človeka odreši, če o tem meditira. Odrešila ga bo od ujetosti v spone posvetnega življenja, ki je polno smrti, žalosti in bolečine.
 

Pranava

Prvotni kozmični Om, simbol brahmam-a, življenjska vibracija, ki napolnjuje zemljo; je glavna, najvišja in najboljša mantra, je višek vseh manter."

 

 

 

Izbira in uporaba mantre

Mnogi učitelji pravijo, da se ni pomembno ukvarjati s tem kaj mantra pomeni, ker deluje na našo podzavest. Nekateri učitelji pa pravijo, da je dobro poznati vsaj nekaj o tem kaj določena mantra predstavlja in iz kje približno izvira; jaz osebno se strinjam z le temi. Če človek uporablja določeno mantro, se mu sčasoma namreč razkrijejo tudi prikriti vidiki, ki jih mantra predstavlja in o katerih ni zapisno ničesar v new age knjigah. 
 

Mantre bi lahko razdelili na dva dela:

 • osebna mantra, ki  jo podeli guru

 • splošna mantra, ki jo na splošno uporabljajo v določenih religijah, krajih, kulturi

 

Za začetnika je najbolje, če začne s kakšno mantro, ki mu je blizu. Po možnosti iz tradicije njegove religije (če je veren). Za začetek se priporoča kratko mantro s par zlogi, kasneje pa ima mantra lahko tudi več zlogov.


Če nekdo ne najde primerne mantre; ki bi mu ugajala; si lahko sestavi svojo. Izbere si neko Božje ime, ki mu je najbližje. Recimo kristjan si bo najverjetneje izbral ime Jezus Kristus. Pred to sveto ime postavi prazvok OM nato pa igovori še Jezus Kristus.
Skratka mantra bi se tako glasila OM JEZUS KRISTUS. Mantre z Božjim imenom so močnejše kot tiste brez, ker prikličejo točno določene energije, ki jih tisto ime predstavlja.
 

Pomembno je, da je na začetku vsake mantre OM. Ta besedica da mantri tisto pravo moč. Vse vedske mantre imajo to besedo na začetku. Če povem z vojaško metaforiko. Če ni OM-a je to kot naboj brez konice, topi metek, ki lahko naredi škodo in prebije določene materiale in stvari. Z OM-om pa je kot metek z ostro konico, po možnosti še s kakšno eksplozivno konico, ki lahko prebije vse in ubije tudi "demone".
 

Med izvajanjem religioznih obredov je dobro, če se oseba zaveda njihove narave in pomena. Mantro mora izgovarjati, zato da doseže zaželjene cilje. Če jih človek izgovarja mehansko, ne da bi poznal njihov namen,  mu ne  bodo dosti koristile. Rezultat izgovarjanja manter lahko pride le, če jih izgovarja z vsaj malo razumevanja njihovega pomena in smisla.
 

Pomembne stvari, ki igrajo glavno vlogo pri procesu mantranja:
kakšno mantro uporablja oseba ali mantra na glas, potiho, v mislih in kje ima osredotočeno pozornost.
 

Razlika med glasnim in notranjim izgovarjanjem

Če oseba izgovori mantro OM naglas, energijo prizemlji na fizično raven. Če mantro izgovori potihem, energijo usmeri na višje astralne nivoje. Če pa OM pomisli, usmeri energijo na mentalno raven.
 

Ravni so stanja zavesti, so energije, ki vibrirajo z določenimi frekvencami. Višja raven je 100x močnejša od nižje. Pravilno notranje izgovorjen OM je dejansko močnejši od OM-a izgovorjenega na fizični ravni (naglas). Na višji ravni naredi več.

Če dam recimo malo primerjave...nekdo lahko večino dneva mantra, pri tem pa opazuje ljudi okoli sebe; kako so oblečeni, kaj govorijo, kaj delajo, itd...nekdo pa se lahko vsede v meditacijo za pet minut, poglobljeno odmantra in bo učinek isti kot pri tistemu zgoraj, če ne celo večji.

Ko oseba glasno izgovarja mantro OM, v resnici izgovarja AUM. Ko izgovori A, vibrira na dnu hrbtenjače, ko izgovarja U, vibrira v srčni čakri ali med sončnim pletežem in srcem- odvisno od človeka. Ko pa izgovarja M, vibrira v glavi. Če oseba izgovori AUM, združi vse energije od korena svoje hrbtenjače do vrha glave. Notranje se OM ne izgovarja za prizemljevanje energij, ampak za pomoč pri pošiljanju energij v svet.
 

Praktični nasveti za uporabo mantre

Najbolje da oseba mantra z zaprtimi očmi s pozornostjo na ajno ali srčno čakro. Lahko se mantra tudi s pozornostjo na sliko duhovnega učitelja ali na sliko tistega katero ime izgovarja, lahko tudi na katerikoli predmet. Pomembna je namreč pozornost, ne kam gledajo oči.  Če se med mantranjem pojavijo kakšni zvoki ali svetlobe različnih barv je to normalno. Pri tem je dobro vedeti, da so zvoki, ki prihajajo z leve strani iz nižjih subtilnih svetov, zvoki iz desne strani ali nad glavo pa iz višjih subtilnih svetov. To je dobro vedeti, če pride do srečevanja raznih astralnih ali kakšnih drugačnih bitij.

 

Najbolje da oseba uporablja malo- podobno kot rožni venec, molek ki ima 108 kroglic. Pri mantranju naj bi opravil vsaj en krog- en molek- 108. ponovitev. Lahko tudi več ali manj. Ni pomembna kvantiteta (količina), ampak kvaliteta. Lahko se mantra tudi 18x, 36x, 48x, 72x, itd. Pomembno je da je številka deljiva s tri. Le to velja za sveto število. 

 

Pri mantranju se lahko zgodi, da oseba pade v nekakšen trans oz. jo kar zmanjka, se ponovno zave čez kakšne pol ure in sploh ne ve kaj se je zgodilo vmes. Nič hudega, to je normalno. V tem primeru naj oseba nadaljuje od tam kjer je ostala. Če pa tega ne ve, naj nadaljuje od tam približno kjer misli da je bila, skratka od neke številke, ki predpostavlja da je blizu. V takih primerih se lahko mirno zanemari pravilo o deljivosti s tri.

 

 

 

Primeri manter:

 • Budizem- Om mani padme hum

 • Sikhovska- Vahe guru

 • Hinduizem- Hare Krishna, Hare Rama

 • Islam- La Ilaha Illallah Muhammadur Rasulullah

 • Krščanstvo- Kyrie Eleison   

 • Hebrejska:
      Shema  Yisroel
      Adonoi  Elohenu
      Adonoi  Echod         

 

Mantre za meditacijo so lahko kratke ali dolge - vse imajo polno moč. Pri dolgi mantri lahko opazimo tole: če jo nepretrgoma in osredotočeno ponavljamo iz srca in se ob tem zavedamo pomena, se rado zgodi, da se celotna oblika zgosti oziroma skrajša na nekaj besed, nazadnje, ko dosežemo globoko osredotočenost, pa ostane ena sama beseda mantre in naš um je popolnoma potopljen vanjo.

Če želimo doseči najvišjo stopnjo osredotočenosti, je zaželeno, da med ponavljanjem mantre skušamo v postopnem procesu skrajšati mantro in jo nazadnje zgostiti v eno ali dve besedi. Ko dosežemo stopnjo globoke osredotočenosti, se to zgodi samodejno, ne da bi se meditant zavestno trudil.

OM je pri vseh mantrah bidž-akšra (izvorna, "semenska" beseda), ki pri ponavljanju napolni mantro z energijo. Ko se s ponavljanjem mantre ustvari mentalna povezava z izbranim božanstvom, zadošča za ohranjanje te povezave že ena sama beseda. Tiho izgovorjena, dolgo zveneča semenska beseda OM, ki se z ljubeznijo in s predanostjo dvigne iz največjih globin srca, deluje kot energijski kabel, ki povezuje častilčevo dušo z njegovim božanstvom.

 1. V Patandžalijevem delu Joga daršan najdemo trditev:

 2. "Obvladati težnje uma je Joga. Mantra je zbir besed in te besede imajo pomen. Te besede in njihovi pomeni odvračajo pozornost. Mantre morajo biti torej zgoščene. "

 3.  

Tako tudi storimo. Denimo, da smo se odločili za ponavljanje mantre Om namah Šivaja in da jo želimo ponavljati eno uro. Priporočljivo je razdeliti ta čas na pol ali na četrtine. Prve četrt ure ponavljamo mantro v celoti. Naslednje četrt ure ponavljajmo "Om namah" in še naslednje četrt ure "Om ... Om ... Om". V preostalih petnajstih minutah bi morali opustiti tudi Om in uživati blaženost v tišini, kajti prav v globoki tišini je mogoče slišati glas Boga. Tišina je stanje, v katerem izginejo vse modifikacije uma. vse misli in želje.

Da bi dosegli takšno tišino, ki je sama po sebi nagrada, moramo odvreči besede, saj so le pripomoček. V tem stanju "sidro" besed postane odveč in tedaj izbrano božanstvo postane sidro, na katero se naveže zavest in tako začne potovati navznoter. V tem je skrivnost meditacije s ponavljanjem mantre.

Duhovnim iskalcem bi bolj koristilo, če bi ponavljali pančakšari ali aštakšari tako, da bi na začetku dodali OM. Ko tako dosežejo določeno stopnjo, se lahko odpovedo tudi besedi in se osredotočijo na obliko, ki jo ponazarja zvok. in prelijejo mantro v samo božanstvo. Zato je v Vedah rečeno: Brahma je Tišina, odsotnost zvoka.

V duhovni disciplini ponavljanja božjega imena se morata ime in lik zliti med seboj. Izgovarjajte ime in lik bo pred vami. Zamislite si imenovanega in ime vam bo zaigralo na vaših ustnicah. Tu je nekaj primerov:

 1. Ime Rama je sestavljeno iz treh zlogov: ra ,a, in ma. Ra je mistični simbol načela ognja: ogenj požge naše grehe in zle težnje in jih spremeni v pepel. A je simbol sonca. Sonce uničuje neznanje. Ma je simbol načela meseca. Mesec lajša trpljenje. Torej, božansko ime Rama vsebuje moč, da preseže tri nesreče v življenju: greh, trpljenje in neznanje. Hkrati pa odkriva božansko resnico, dobroto in lepoto. Če ponavljate Ramovo ime, tako da premišljujete o njegovem pomenu, boste hitro občutili njegovo delovanje.

 2. Krišna ponazarja "tisto, ki najbolj privlači", to je blaženost. Pomeni pa tudi "tistega, ki razdira in uničuje". Krišna zato simbolizira božansko moč, ki uničuje slednikovo navezanost na fizično telo in posvetne stvari ter izraža blaženost duše, ki se nahaja v človeku.

 3. Sedaj vam moram razložiti pomen imena Baba. B. A. B. A. Prvi B je ponazarja angleška beseda Being (bit), A ponazarja angleška beseda Awareness (zavest), drugi B pomeni Bliss (blaženost) in druga črka A pomeni Atman (Duša). Torej Baba pomeni bit, zavest, blaženost.

 4. Ime Gopala ponazarja božansko moč ali Boga, ki čuva naša čutila; nas ščiti pred posvetnim in prinaša tisto, kar je dobro za duhovni razvoj. 

 5. Tistega, ki poje ime Madhava to ime ščiti pred iluzijo tega sveta in mu podeli spoznanje resnice.

 6. Ime Višnu ponazarja "tistega, ki vse prežema, ki je vseprisoten". Samo, ko so čutila osredotočena na Višnuja oziroma samo takrat, ko oči iščejo božji izraz v cvetnih listih in v zvezdah, ko ušesa slišijo božji glas v petju ptic in gromu, ko jezik okuša božjo sladkobo v vsaki hrani in ko nos vdihuje samo božjo slavo, ko čutilo dotika uporabimo za to, da kot božjemu otroku, podamo roko nemočnemu in nesrečnemu človeku - samo takrat si bo lahko slednik predstavil Višnujevo vsenavzočo veličastnost.

 7. Šiva ponazarja najbolj blagodejno in najčistejšo zavest. Šiva je utelešenje blaženosti. Njegov simbol je kozmični ples Tandava, v katerem neznansko uživa, vesolje pa je njegov oder. Šiva je poznan tudi kot Šankara, "tisti, ki prinaša najvišjo blaženost", ki z blaženostjo obdaruje svoje častilce. Je Išvara, "izvor sreče in napredka", Šambo. Vsem, ki si pridobijo Njegovo milost, podari največje bogastvo, duhovno znanje.

- Sathya Sai Baba 

bottom of page